Afaceri la feminin, ediția a III-a, mai 2019



Ciprian Borșan, Oxana Chiric, Mihaela Feodorof, Petronela Rotar, Timea Bereczki, Heidi Hoka, Janina Borșan 
© Giulia Ștrebeli
”Afaceri la feminin” ediția a III-a, un eveniment absolut fabulos și din punctul meu de vedere!
Organizatorii s-au întrecut în cadouri, pachete cadou, cărți și organizare!
Fără îndoială, cel mai reușit eveniment!
Mi s-a părut că au vorbit toți mai pe limba mea. În fața noastră s-au perindat 6 doamne, femei exemplu, fără însă a ni se afișa în niciun fel drept cele mai cele. Uite, aici văd eu calitatea umană! Atunci când ești sincer cu tine, ești sincer și cu cei din jur. Aceste femei s-au expus în fața noastră sincere, modeste, dornice de a ne da informații trăite, muncite, asudate din toată bunătatea lor infinită, pentru a ne ajuta pe noi.

Ciprian Borșan și Cristina Bâtlan.
© Giulia Ștrebeli
Cristina Bâtlan, Director de Creație și Fondatoare Musette, a fost o savuroasă!
Nu am venit cu ceva notat de dinainte, sunt aici pentru voi, aici și acum!
Are o rețetă de succes din combinația: FĂRĂ SCUZE! și FĂRĂ OBOSEALĂ!
Cristina ne-a reamintit (în realitatea mea folosesc exemplul acesta des, auzindu-l foarte des) despre cât de important este să ne punem pe primul loc în viața noastră. Ca și în cazul călătoriei cu avionul, este necesar ca pentru a-i ajuta pe ceilalți, oricât de mult i-am iubi pe cel de lângă noi, să ne punem noi masca de oxigen prima dată, apoi să-i ajutăm pe ceilalți.
Cristina ne-a destăinuit cât de important este să ne găsim calea spirituală potrivită pentru noi, pentru ea este yoga, descoperind multe lucruri despre ea.
Musette este o companie organică, nu am cumpărat niciodată niciun like, niciun share, nu m-am mai uitat în grădina celuilalt din 2 motive: pierzi timp și nu știi dacă e valoroasă.
Ce ți-ar plăcea ție să primești de la tine? Vă spun sincer, nu mă gândesc la eșecuri, mă gândesc doar la reușite, însă cum aș ști că reușesc, dacă nu aș fi avut niciodată nicio problemă?
Cristina a continuat să fie sinceră, să ne mărturisească despre autenticitatea ei, despre lejeritatea pe care o simte față de publicul din Baia Mare, schimbându-și biletul de avion pentru a doua zi dimineața.
Munca asta cu noi nu se termină niciodată.
Întrebată de unde vine inspirația, Cristina ne-a împărtășit: Inspirația vine din relaxare. Dorm, mă relaxez și atât de mult stau în pat relaxată, până îmi vine inspirația!

No, și am cunoscut-o și pe Cristina Bâtlan.
eu cu Melinda Mandici,
© Giulia Ștrebeli



Timea Bereczki, o fabuloasă, o absolventă de facultăți grele, ISE-ul, Dreptul și Studii Europene, reporter prin 4 televiziuni, PRO TV, REALITATEA, DIGI 24 și TVR, ne-a făcut o călătorie prin challenge-uri: challenge your patterns, challenge your perception, challenge your praises, challenge your pursuits.
Timea ne-a purtat printr-un roller coaster emoțional de om cablat la intuiție, care știe că trebuie să fie într-un moment dat într-un anumit loc și timp și om rațional, care învață și explică, pe înțelesul tuturor, cu o dicție perfectă și un ritm de ținut în priză.


Cu Timea Bereckzi,
© Giulia Ștrebeli

Timea ne-a destăinuit că a studiat-o pe Andreea Esca mult, că și-a dorit să ajungă să vorbească și ea pe ecran pentru că tatăl ei se uita mult la Știri. Voiam ca tata să se uite la mine cum se uita la Andreea Esca. Mi se confirmă și de această dată, câte nu facem pentru ca să primim validarea celor din jur, mai ales din partea părinților….
Timea ne-a dat și câteva recomandări despre cum să ne facem mai bine auzite:
Vocea face 80% din mesaj
Să apăsăm pe ultima silabă
Să ascultăm activ
Întreabă-te activ DE CE? Până ajungem la nucleu
Să alegem să fim vizibili

Timea a fost sinceră cu noi: Să nu credeți că cei de la TV dețin adevărul absolut!
În plus, nu orice opinie are valoare de adevăr!
Nu vă ridicați de la o dezbatere cu aceeași opinie cu care v-ați așezat!
Alegeți să fiți vocali!
Wow!



Mihaela Feodorof este unul dintre acei oameni care face ceea ce îi place! După 16 ani petrecuți la BRD – Groupe Societe Generale pe poziția de director HR, numele ei este acum direct legat de YourwayLife & Career Counseling, companie pe care a înființat-o cu 9 ani în urmă și care acoperă două direcții de business: Yourway, care oferă servicii de evaluare și consiliere pentru studenți, elevi și copii (începând cu vârsta de 2,5 ani) și o direcție care se adresează companiilor, oamenilor de business și leaderilor, specializată în servicii de business consulting și transformational coaching, reunite sub brandul Performanceway.” după cum ni se prezintă pe maramuresbusinessclub.ro
Mihaela mi s-a părut dulce! Dulce și îndrăgostită de citit și lectură!
De la cuvintele tatălui ”O să mori de foame profă de română într-un fund de țară!” Mihaela a recunoscut că noi fetele avem o relație specială cu tata, pe care vrem să îl vedem fericit cu orice preț.
Mihaela este mama a trei băieți frumoși, care au întrebat-o repetitiv, atunci când lucra pentru BRD, ore lungi și intense ”-De ce ești supărată, mami?”, iar ea răspundea pe pilot automat ”-Nu sunt supărată, sunt bine, sunt în weekend, sunt cu voi.” etc
Până când, au început să o întrebe și adulții ”-De ce ești supărată, Mihaela?”
Iar Mihaela….a conștientizat… ”păi, eu chiar sunt supărată.”
Asta a făcut-o pe Mihaela să se reconfigureze și să deschidă YOURWAY http://www.yourway.ro/, locul ei de joacă cu oameni mari, iar apoi linie și pentru cei sub 18 ani.
Mihaela a fost dulce și când ne-a mărturisit că avea două temeri:
  1. îi era mereu frică să nu piardă vreun copil, că doar avea doar 2 mâini și ea avea 3 copii
  2. Ședințele cu părinții.
Mihaela simte că drumul ei înseamnă să fie însoțitor, încurajându-ne să ne întrebăm Cine sunt? Ce fac? Ce-mi place să fac?

Camelia Ciocaș întrebând-o pe Mihaela Feodorof
”Cum i-ai vinde Mihaelei Rădulescu
 un card bancar cu imaginea Andreei Marin?”
© Giulia Ștrebeli
Și pentru că nu există coincidențe, Mihaela a fost surprinsă din public, chiar de către una dintre doamnele din public, de Camelia Ciocaș, o super femeie, care a lucrat și ea pentru BRD, căreia Mihaela i-a adresat întrebarea: Cum i-ai vinde Mihaelei Rădulescu un card bancar cu imaginea Andreei Marin?

Heidi Hoka este doctor în psihologie și autoarea bestseller-ului „Iubesc să fiu femeie doctor în psihologie și autoarea bestseller-ului „Iubesc să fiu femeie”. Heidi consideră că împlinirea de sine este temelia sănătății mintale și a bunăstării generale. Iubirea de sine înseamnă acceptarea propriei persoane, o provocare mare pentru mulți dintre noi. Însă, prin exercițiu conștient, putem să ajungem să fim bine cu noi înșine. Heidi a studiat despre mindfulness în cadrul University of Massachusetts Medical School, Center for Mindfulness in Medicine, Health Care and Society, SUA și este profesor certificat de către Mindful International Academy. Heidi este, de asemenea, fondatoarea asociației European Academy for Mindfulness din Europa.”
Pe Heidi am avut plăcerea să o mai văd, la Sărbătorește-ți viața, anul trecut la ediția din Satu Mare, uimindu-mă cu naturalețea, sinceritatea și calmul din vocea ei.
Iată ce m-a învățat Heidi:
  • Tot ce există în realitatea noastră este o externalizare din interiorul nostru.
  • Toate tiparele pe care le avem în jurul nostru se vor regăsi în energia afacerii.
  • Să ne liniștim mintea și să ne ascultăm mintea face parte din magia cultivării sinelui.
  • Când este educată o femeie, este educată întreaga națiune.

În 2013 s-a publicat un studiu științific, care a dovedit că inteligența se moștenește de la mamă.
Intrebarea se pune: Dacă noi genetic am fost structurați să fim inteligente, atunci gândiți-vă ce treabă bună am făcut în tot acest timp, din moment ce doar din 1900 femeia are dreptul la educație!

Heidi Hoka
© Giulia Ștrebeli
Heidi a încheiat cu un exercițiu fabulos, eficient din punctul meu de vedere.
Am primit o foaie albă, am scris un gând limitativ, am mototolit foaia, am respirat, am deschis foaia, am citit din nou gândul așternut pe hârtie, pentru ca apoi să mototolim din nou acea foaie. Iar apoi, la 3..2...1 și, am aruncat cu toții hârtiile în față.
A fost….eliberator!

Oxana Chiric, Country Manager Romania & Emerging Markets at Xindao, a fost reprezentanta locală în această conferință, însă Oxana este de-a locului doar de 5 ani, este de origine din Republica Moldova, căsătorită cu un oldandez, cu care are 2 copii, de 3 și 5 ani, iar crezul ei este: Where there is a will there is a way!

Oxana Chiric
© Giulia Ștrebeli
Oxana ne-a fost un exemplu de om care muncește, care pune echipa pe primul plan, care ne-a inspirat cu povestea din fabrica de autoturisme Toyota, despre cum însuși nepotul fondatorului reușește să ajute un angajat de la linia de producție la una din fabricile din SUA, care nu avea curajul să tragă de maneta care oprea producția și la fiecare minut în care linia era oprită producea pierderi de mii de euro. Însă deși pierderile financiare erau mari, câștigul dat de sprijinul primit de nepotul fondatorului, de inspirație și de respect sunt neprețuite.






Oxana ne-a împărtășit că motivele pentru care Xindao are la Cicârlău și rămân cei 350 de angajați sunt:
  • Comunicarea
  • Respectul
  • Aprecierea
  • Remunerația

Petronela Rotar© Giulia Ștrebeli
Petronela Rotar s-a născut în 1977 la Brașov, unde a trăit pînă acum toată viața. A fost jurnalist vreme de 18 ani la mai multe stații locale ale celor mai importante televiziuni, are doi copii și o istorie personală zbuciumată pe care a fructificat-o literar într-o parte dintre cărțile ei.
A publicat toate cinci cărți ale sale la editura Herg Benet. Prima carte, de poezie, O să mă știi de undeva a fost publicată în 2014, iar pînă acum s-a vîndut în multe mii de exemplare, devenind singurul best seller de poezie în România post decembristă. În 2017 a fost publicată a doua ediție a cărții, revizuită, adăugită și cu ilustrații semnate de artista Corina Drăgan.
Au urmat cartea de proză scurtă Alive, tot în 2014, desemnată de cititori cea mai bună carte a anului 2014 pe site-ul Bookaholic și un nou volum de poezie, Efectul pervers, în 2015. În 2016, a apărut Sfîrșitul nopții, o colecție de 19 povestiri scurte, care a cîștigat din nou simpatia cititorilor și a devenit cea mai bună carte a anului 2016, pe același site.
În 2017, apare Orbi, primul roman al autoarei, carte ce devine în doar cîteva săptămîni best-seller și un adevărat fenomen, primul tiraj epuizîndu-se înainte de lansarea oficială. În 2018, autoarea a semnat cu casa de producție Libra Films pentru ecranizarea romanului. În 2018, Petronela publică Privind înăuntru, care devine la fel de repede best-seller și primește distincția Cartea anului, la Premiile Culturale ale Consorțiului Corona Brașov.
În prezent, Petronela Rotar se află în formare ca psiholog și psihoterapeut.” conform maramuresbusinessclub.ro
Petronela a fost autentică și modestă și foarte savuroasă, mărturisind chiar ea, că este o scriitoare mai bună decât este vorbitoare.
A început discursul ei cu împărtășirea felului în care era viața ei pe vremea când era reporter. Despre cum nu era niciodată liberă și telefonul ei suna mereu în momentele când ar fi avut o clipă de liniște.
În weekenduri când lucra și își ducea fetele pe teren cu ea, la diferite evenimente, nu la accidente de mașini sau crime, fetele erau fascinate de ceea ce se întâmpla în fața și în spatele camerei.
Petronela ne-a vorbit și despre ceea ce primim moștenire despre bărbați, convingeri de la mamele noastre, care și ele au primit moștenire de la mamele lor, cum că băbații sunt răi, ei înșală, femeile sunt proprietatea bărbaților etc

Evident, sunt niște convingeri și stă în puterea noastră să putem să schimbăm asta.

Care sunt șansele să fim fericite cu acei bărbați despre care credem că reprezintă un pericol pentru noi?

Petronela ne mai mărturisește că mamele noastre și-au identificat viața cu cea a copiilor, că au trăit drame atunci când copiii au plecat la facultate sau în altă țară.
ACUM Petronela petrece cel mai mult timp cu fetele ei, pentru că a înțeles prima dată că e important să își umple ea paharul pentru a-l putea umple pe a-l celorlalți. You cannot pour from an empty cup.

Petronela ne mai îndeamnă să nu mai pozăm în altcineva decât cine suntem, să ne dăm voie să fim vulnerabile și mai ales, să fim mai ales oneste cu noi!

O ediție 2019 de excepție, un eveniment organizat impecabil, de la primirea călduroasă la standul cu patiserie și dulciuri de la GrupCerneștean, la cafeaua savuroasă de la Casa Dobro, oamenii din Maramureș Business Club, mulți sponsori, ecusoane și ...... cuplul Ciprian și Janina Borșan, fermecător de calm și de primitor.

Nu știu ce planuri au pentru 2020, însă eu trăiesc în ACUM și AICI, cu emoția bucuriei unui eveniment superb, cu o comunitate bine închegată, cu oameni care fac eforturi pentru binele tuturor! Atunci când faci lucrurile bune necondiționat, se simte și se transmite în lucrurile pe care le faci! Asta am simțit!

Sunt mândră de comunitatea Seri Pozitive prezentă la Afaceri la Feminin. Cristina Indrecan mi-a mărturisit: ”Eu de la tine știu de eveniment, am văzut că ne tot inviți, dacă nu veneam, nu știam ce pierd! A fost fenomenal!”
Delia Danea, coordonatoarea Serilor Pozitive Satu Mare, cea cu care colaborez în această călătorie pozitivă și transformațională pentru mine, a fost alături de mine! Mulțumesc din inimă, Delia!

Cu bucuria unui copil, am revăzut-o pe Giulia cu aparatul foto în mână, dar mărturisesc, am îmbrățișat un alt om, decât acum 2 luni când ea a fost la Seri Pozitive. Cred că ar mai ține o altfel de seară, cu același titlu Experiența numită viață.

Nu închei fără a mărturisi surpriza pe care mi-au pregătit-o soții Borșan:
”Pentru Afaceri la Feminin ești un Brand Ambassador și îți mulțumim pentru căldura cu care primești acest eveniment an de an!”

Până data viitoare,
Fiți buni cu voi,
Roxana Cutureanu
Baia Mare
18 mai 2019


Comentarii

  1. Eu am sorbit fiecare cuvințel de la fiecare vorbitor și cu toate ca a durat mai bine de cinci ore, au trecut pe nesimțite.
    Chiar e genul de fenomen unde trebuie să fii ca sa crezi, dar citind blog postul e "the next best thing".
    Roxana, ai facut o treaba grozava, Felicitări!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu