Stressul-punctul nevralgic al vietii noastre


 Cu bucurie și deschidere împărtășim din experiența noastră cu arme secrete testate împotriva “stresului”. 
 ”Stresul-punctul nevralgic al vieții nostre” este o întâlnire în care am vorbit despre cum să gestionăm stressul și principalele surse de stress.
 Am vorbit despre cele mai grave lucruri care ni se pot întâmpla din cauza stressului: insomnii, obezitate, boli, mâncat compulsiv și despre soluțiile studiate și testate de noi.
In prima parte a discuție am abordat aspectele de natură mentală și emoțională, iar Flavia ne-a ajutat cu sfaturi despre ce putem face la nivelul corpului fizic.  
 Stresul este o componentă inevitabilă a vieții. Dacă înveți cum să-l gestionezi cu succes, îți poate îmbunătăți în mod semnificativ sănătatea mentală și fizică.
 Stresul este un fenomen psihosocial complex ce decurge din confruntarea persoanei cu cerințe, sarcini, situații, care sunt percepute că fiind dificile, dureroase sau de mare importantă pentru persoană respectivă (Baban, 1998).
 Walter Bradford Cannon, medic și profesor la Universitatea Harvard, a fost un pionier în explorarea biochimiei stresului. În urmă cu aproape un secol, cercetările sale l-au convins că spaima nu există doar la nivelul minții, ci implică și o reacție fizică. Prin experimentele realizate pe câini care lătrau la pisici închise în cuști, Cannon a putut să izoleze un hormon secretat de glanda suprarenală a pisicilor atunci când acestea erau speriate. Când a injectat acest hormon unei pisici calme animalului i s-a declanșat brusc o reacție fizică de teamă. Bătăile inimii pisicii și presiunea arterială au crescut brusc, iar debitul sanguin către mușchi a crescut de asemenea. Cannon a denumit această manifestare drept reacție fiziologică activată ca răspuns la un eveniment periculos sau la un atac care amenința viața. Este ceea ce azi numim răspunsul de tip „lupta sau fugi”. (fight or flight response).
 Toți ne confruntăm cu situații de stres, însă folosim exemple diferite pentru a-l descrie. Tu poate definești stresul ca fiind traficul bară la bară, un termen strâns de execuție a unui proiect, o boală care îți provoacă griji sau o ceartă cu partenerul.  

 Stressul este ceva ce îl simțim pe toate planurile, îl percepem în mintea și în emoțiile noastre în mod diferit pentru că toți suntem diferiți în felul în care percepem lucrurile.
 Conform ultimelor studii realizate de către American Institute of Stress, circa 44% dintre americani se simț mai stresați decât acum 5 ani, iar 20 la sută din ei resimt stres extrem, ce implică insomnii sau palpitații cardiace. Trebuie să ținem cont că ne raportăm la o populație de peste 300 de milioane de oameni. Circa 10 la sută din atacurile cerebrale au legătură cu stresul de la muncă, mai ales odată cu creșterea radicală a productivitătii, coroborată cu stagnarea salariilor.
 Se consideră că stresul este responsabil de circa 60 la sută din bolile omenirii, iar 3 din 4 vizite la medic în tările civilizate au legătură cu afecțiuni de această natură. De asemenea 44 la sută din oamenii stresați nu reușesc să se odihnească bine în timpul nopții, iar circa 40 la sută din același grup, mănancă prea mult sau foarte nesănătos. Este clar că o asemenea problemă ar trebui să fie prioritară pe agendă liderilor tărilor care sunt afectate de această epidemie, inclusiv România, unde peste 60 la sută din populație moare dintr-o cauză legată de funcționarea sistemului cardiovascular.
    
 Stresorii sau factorii de stres sunt evenimente/situații externe sau interne, reale sau imaginare, suficient de intense sau frecvențe care solicita reacții de adaptare din partea individului. Există o serie de factori de stres / potențiali factori stresori:
 • boală fizică sau psihică,
 • abuz fizic, emoțional sau sexual,
 • situație financiară precară,
 • probleme la locul de muncă: supraîncărcarea muncii, condiții proaste de lucru, lipsă de resurse, probleme de comunicare cu colegii, cu șefii, responsabilitate prea mare, schimbări organizaționale, schimbarea locului de muncă,
 • familia – probleme de comunicare în familie, divorțul, decesul unui membru al familiei, conflicte cu frații, violentă în familie, alcoolismul,
 • prietenii – conflicte cu prietenii, lipsă prietenilor, lipsă suportului social,
 • dezastre naturale (cutremure, inundații) sau atacuri teroriste, războaie civile,
 • propria persoană – lipsa de încredere, nemulțumire față de aspectul fizic, deciziile luate de-a lungul vieții etc.
 1. Reacții fizice/fiziologice: dureri de inimă, palpitații; apetit alimentar scăzut sau crescut; indigestii frecvențe; insomnii; crampe sau spasme musculare, dureri de cap sau migrene; transpirații excesive, amețeli, stare generală de rău; constipații sau diaree (nemotivate medical); oboseală cronică;
 2. Reacții cognitive: blocaje ale gândirii; deficit de atenție; scăderea capacității de concentrare; dificultăți în reamintirea anumitor lucruri; flexibilitate redusă; diminuarea creativității.
 3. Reacții emoționale: iritabilitate crescută, scăderea interesului pentru domenii care reprezentau înainte pasiuni sau hobby-uri; pierderea interesului pentru prieteni; instabilitate emoțională; anxietate; tristețe sau chiar depresie; reprimarea emoțiilor; dificultăți în angajarea în activități distractive sau relaxante.
 4. Reacții comportamentale: performanțe scăzute la locul de muncă sau la școală; fumat excesiv; consum exagerat de alcool; tulburări de somn; un management ineficient al timpului; izolarea de prieteni; preocupare excesiva pentru anumite activități; comportamente agresive.
 Concluzia: importantă de reținut, este că stresul (reacțiile neplăcute) are o dublă determinare: una din partea stimulului (a factorilor stresori), altă din partea individului care interpretează situația (resurse personale, stil de gândire și interpretare). Acest lucru înseamnă că avem o mare influența asupra propriilor stări de stres, atât în bine, cât și în rău.


Exercitiu practic:
Notati o situatie stresanta din viata voastra, la care vreti sa lucrati acum, dati-i o nota de la 1 la 10, 1 fiind minim, 10 fiind maxim.

REZOLVARI la stress. FIZIC+MENTAL+EMOTIONAL

1) AFIRMATII POZITIVE Louise Hay, Delia Muresan
2) EFT-TAPPING
3) RUGACIUNE
+
4) SPOVEDANIE
+
5) POST
6) CREȘTEREA STIMEI DE SINE. afirmati TE IUBESC in oglinda, insotiti cu cateva complimente sincere fata de propria persoana.
7) SPORT/PLIMBARE/DANS/ARTE MARTIALE/YOGA/PILATES
8) MEDITATII SI VIZUALIZARI (APLICATIA INSIDE TIMER)
9) RESPIRATII CONSTIENTE
10)  SOMNUL-ODIHNA
11)  RASUL, COMEDIILE
12)  ULEIURILE ESENTIALE, AROMATERAPIE
13)  MASAJUL
14)  SEXUL
15)  MUZICA CLASICA
16)  SOCIALIZAREA
17)  TERAPII: PSIHOLOG, BOWEN, ACUPUNCTURA, YOGA, PRANIC HEALING, THETA HEALING ETC
18)  SUPLIMENTE ALIMENTARE
19)  Timp pentru pasiuni
20)  HRANA ALCALINA, SMOOTHIE URI VERZI, cu superalimente: pudra de orz verde, de iarba de grau, canepa, catina, maca, acai, spirulina, chlorella etc

Bibliografie:

Pe prietena mea, Flavia Sofron, am rugat-o sa ne spuna despre cele mai bune plante cu efecte anti stress.
Iata sugestiile ei:
Ashwaganda. (ginengul indian)
Radacina de ashwaganda are actiune sedativa blanda. Este potrivita pentru persoanele agitate, care se indreapta spre epuizare. Ajuta persoanele epuizate de stresul cronic, cu imunitate scazuta si boli cronice inflamatorii. Stimuleaza producerea de eritrocite, este bogata in fier, recomandata in anemie. Creste nivelul hormonilor tiroidieni.
Doza 1000-3000 mg zilnic.
Musetelul
Linisteste sistemul nervos si tractul digestiv. Are efect relaxant, recomandat in anxietate, relaxeaza muschii tensionati din cauza stresului. Poate fi folosit ca si ceai sau ulei esential.
Ceaiul poate fi consumat fara efecte adverse pe termen lung, de la varste fragede.
Ginsengul
Toate varietatile de ginseng sunt eficiente in combaterea stressului.
Ginsengul chinezesc are un efect puternic incalzitor si stimulant. Lucreaza la nivelul suprarenalelor Efect de echilibrare a hormonilor. Imbunatateste capacitatea celulelor de a arde oxigenul ca si combustibil, imbunatatind producerea de energie si crescand performantele fizice. Ginsengul siberian este un adaptogen perfect, contracareaza efectele radiatiilor, regleaza functia suprarenalelor, sustine functia imunitara, nu are efect incalzitor.

Ignația este unul dintre cele mai comune remedii homeopatice pentru plângerile care apar ca urmare a unei crize emoționale. Boli și afecțiuni tipice care răspund bine la Ignația sunt:
 temeri, stări depresive, mânie / furie, doliu, tuse iritantă, astmul, durere în gât, cefalee / migrenă, stomac deranjat, tulburări de somn, hemoroizi / prolaps rectal, Tulburări menstruale, crampe musculare.

Kava Kava reduce anxietatea, protejeaza impotriva degradarii neuronale, reduce senzatia de durere.
Passiflora
Valeriana
Lavanda
Sunatoarea
Rhodiola
Busuiocul
Rozmarin
Salvia
Schizandra
Tarhonul
Trifoiul Rosu
Marar
Tei
Roinita

In schimb, din toata experienta ei de 20 de ani, nu a intalnit un produs atat de special si de complex, care sa lucreze atat de eficient si de profund in toate dezechilibrele care apar la nivel de organism asa cum este LAMININE.
Laminine este format dintr-o combinatie de ingrediente care sunt naturale si care asigura corpului toti cei 22 de aminoacizi esentiali pentru sanatatea perfecta a celulei.

Ce contine Laminine?                                                 


      Extract de ou de gaina fertilizat
      Proteine Marine
      Phyto Proteine
  Laminine are o formula unica in compozitie: FGF, factor de crestere a fibroblastilor. Acest compus ajuta corpul sa revina la starea initiala naturala de sanatate prin reactivarea celulelor stem nediferentiate din corp.
Celula stem este o celula care, conform unei prioritati naturale, se poate transforma, respectiv, diferentia, in orice fel de celula este nevoie pentru buna functionare a organismului. LAMININE are capacitatea de a activa propriile CELULE STEM ale corpului aflate in stare latenta.


Ce face Laminine pentru tine?
      temperează reactia la stress
      mentine un nivel sănătos de cortizol
      reglează nivelul de seratonină
      reduce stresul fizic si mental
      somn profund si odihnitor
      produce colagen pentru sănătatea plielii
      reduce semnele îmbătrânirii (riduri)
      îmbunatateste echilibrul emotional
      oferă o recuperare mai bună dupa antrenament
      sporeste tonusul muscular si puterea
      îmbunătăteste rezistenta si energia
      ajută la activitatea si functionarea creierului
      măreste puterea fizică si mentală
      îmbunătăste atentia
      măreste nivelul libidoului/ dorinta sexuală
      stimulează productia naturală de DHEA
      îmbunătăteste considerabil starea de bine

Speram ca v-au fost de folos aceste informatii. 
Daca aveti intrebari, ne contactati si raspundem cu drag,
Flavia Sofron-farmacist Anafarm 0744 78 44 53
Roxana Cutureanu 0751 02 14 84






           

Comentarii